Desítkářský kvíz pro starší a pokročilé

Vladimír Čech – Básník

26. října 2014

Po roce se opět nezadržitelně blíží Vánoce a s nimi advent – čas rozjímání a vzpomínání. V této souvislosti a s občasnými zprávami o věčném odchodu těch, se kterými jsme se léta potkávali na každoročních bělohorských Dionýsiích a Mikulášských besídkách, jsem zalistoval ve svém archivu a pro osvěžení paměti přichystal malý desítkářský kvíz.

Pravda, je určen spíše starším a pokročilým, doufám ale, že zaujme i ty mladší a perspektivní.

Právě v těchto dnech uběhlo neuvěřitelných pět let od chvíle, kdy jsme spolu s celým bělohorským střediskem oslavovali 90. výročí založení 10. pražského oddílu. Oslavy se odehrály v klubovně na Bílé Hoře a pro jejich účastníky byl připraven bohatý program. Při této příležitosti vznikla i níže uvedená fotografie party „starých“ Desítkářů.

Desítkáři – 2009.jpg
Desítkáři před klubovnou 11. října 2009

A nyní vlastní kvíz.

Výše uvedená fotografie je, jak si snadno spočítáte, z roku 2009. Níže je obdobná fotografie stejných Desítkářů, avšak o celých 62 let mladších, tedy z roku 1947, kdy se na jaře sešli v branické loděnici.

Pro soutěžící tu mám celkem 3 otázky. První je nejlehčí, ta druhá už o dost těžší a třetí jen pro opravdové znalce.

  1. Na dolní fotografii jsou všichni Desítkáři z fotografie horní s výjimkou dvou osob, které na dolní fotografii chybějí. Určete, o které osoby se jedná.
  2. Přiřaďte správně všechny osoby z horní fotografie k těm, kteří jsou i na fotografii dolní.
  3. Uveďte pro alespoň 7 osob na dolní fotografii jejich skautská jména.

Desítkáři – 1947.jpg
Desítkáři v loděnici 26. března 1947

Vítězem se pochopitelně stane ten, a čeká na něj i hodnotná odměna, kdo správně zodpoví všechny 3 otázky. Pokud zůstane některá z otázek nezodpovězena, rozhodne o vítězi nejvyšší počet správně zodpovězených otázek. Své odpovědi zasílejte na známou e-mailovou adresu.

Výsledky kvízu spolu se správnými odpověďmi se dozví jak soutěžící, tak i pouze přihlížející na tomto webu, a to právě první den letošního adventu.

30. listopadu 2014

Absolutním vítězem kvízu se stal Petr K., který zaslal správné, i když ne úplně přesné odpovědi na všechy tři otázky – potlesk! Na adventní sešlosti pod Řípem mu bude předána hodnotná cena.

Pro ostatní, kteří neměli potřebné znalosti nebo odvahu, uvádím následující informaci, ze které lze odvodit správné odpovědi:

A jako bonus níže přidávám ještě jednu z desítkářských fotografií. Věřím, že přiřadit správná jména ke zobrazeným mladým džentlmenům nyní bude hračkou...

Desítkáři – 1946.jpg
Desítkáři v soukromé taneční škole Zd. Červinkové v paláci Lucerna – leden 1946