Desítka
dne 2. listopadu 2018
  • Zamyšlení

Odedávna platí, že svět chce být klamán. Velkým tématem současnosti je virtuální realita, politici se marně potýkají s fejk ňůs a lidé ze své mysli běžně vytěsňují nepříjemnosti nebo vlastní selhání. Aneb, jak před mnoha lety napsal Jan Werich, všechno je jinak.

Vezměme si ku příkladu takovou desítku. Pro většinu lidí z české kotliny znamená desetistupňové pivo. To však obsahuje pouze 4 % alkoholu. Jiný si pod slovem desítka představí pokutový kop ve fotbale. Ten se však provádí ze vzdálenosti 11 m. Desítka je také, až na výjimky, druhou nejvyšší kartou v mariáši. Navzdory tomu, že karty s figurou mají obecně hodnotu vyšší. My pamětníci vzpomínáme na papírovou desetikorunu, onu krásně hnědou se slovenskou pionýrkou opylující štětečkem květy;-) Té se však říkalo (desetikoruně, nikoliv pionýrce!) pětka. A konečně, kdysi slavný pražský desátý junácký oddíl nebyl desátý v pořadí, jak by se na první pohled zdálo. Desítka vznikla přidáním nuly k jedničce, čímž zakladatelé vyjádřili svůj vztah k prvnímu oddílu Svojsíkovu.

Není proto divu, že jen málokdo uvěří, když prohlásím, že právě dnes uplynulo 10 let od spuštění tohoto webu. Přitom je to pravda pravdoucí, protože jsme od té doby s vysokou pravděpodobností desetkrát obletěli Slunce.

Před pěti lety jsem se pokusil k tomuto výročí o malou statistiku. Tentokrát se obejdu bez ní. Důležitější než čísla je skutečnost, že se dosud najdou přispěvatelé, a také, že tu a tam někdo vyjádří s obsahem webu svou spokojenost.

Dovolím si při této příležitosti alespoň poděkovat jménem celé redakce a technického i obchodního oddělení všem OSaP, kteří dlouhých deset let vydrželi, i těm, kteří se cestou přidali a společně dokazují, že náš spolek má stále smysl. Bez toho by totiž neměly smysl ani tyto webové stránky.

Děkuji a mějte se krásně.